Jesień. Jedna z piękniejszych pór roku, a gdy jest ciepła i słoneczna nabiera wyjątkowości.
Grzyby są jednym ze składników naszej diety. Wyjątkowo ulubione zajęcie wielu polaków, a w tradycji kulinarnej mają szerokie zastosowanie (szczególnie podczas świąt).
Ja osobiście grzybów unikam w swojej diecie ponieważ są ciężkostrawne, nie widzę szczególnych walorów smakowych. Choć w sobie grzyby posiadają wiele składników odżywczych typu selen, potas, witaminy B i D. Nie przekonuje mnie to wcale do jedzenia grzybów.
Aczkolwiek uwielbiam chodzić po lesie na grzybobranie. Jednym ze wspomnień dzieciństwa są jesienne spacery po lasach i zbieranie darów runa leśnego, dzięki takim lekcjom przyrody, rozpoznawanie grzybów jadalnych nie jest dla mnie problemem.
Dlatego stworzyłam plakat- leksykon grzybów jadalnych, które występują w polskich lasach… od najszlachetniejszego borowika po śliskiego maślaka…
W Polsce do grzybów kapeluszowych jadalnych zaliczamy m.in:
- Koźlarz babka – kozak
- Borowik szlachetny – prawdziwek
- Borowik brunatny – podgrzybek
- Maślak zwyczajny
- Czubajka kania – kania, parasolnik
- Mlecznik rydz – rydz
- Pieprzyk jadalny – kurka
Oczywiście grzybiarze mogą się oburzyć że nie wymieniam opieńków, gąsek, koziej brody… ale nie jestem ich pewna jak wyglądają i gdzie ich szukać, mój spis to spis pewniaków.
Wersja w odcieniach szarości – do druku i do kolorowania.
Czy taki spis grzybów jest dla Was przydatny?